"BLÉ, špenát..."


Poučné

před 8 měsíci

"BLÉ, špenát..."

Představte si že by existovala pilulka, která by mohla prodloužit váš život a měla pouze pozitivní vedlejší účinky. Užíval by ji nepochybně každý. Farmaceutická společnost, která by měla to štěstí, že by jí vyráběla, zřejmě by vydělávala 1 000 000 korun...

Když, ale tato " pilulka " znamená, že máme jíst více listové zeleniny, bohužel ztrácíme zájem. A přesto mi přijde vhodné, zmínit listovou zeleninu, jako vůbec to nejzdravější na naší planetě. A kterou? Špenát. Ano Pepek námořník měl pravdu, když se chvástal, že je nekonečně silný, protože jí špenát. Poživatelné listí je, jak se zdá, ve všech svých formách zdravou potravinou. Pokud bychom chtěli být zdraví, doporučené množství listové zeleniny by bylo, dvě porce denně. Pokud budete jíst listovou zeleninu každý den, uděláte velký krok k tomu, abyste si prodloužili život. Ze všech skupin potravin, které podrobil analýze tým vědců z Harvardské univerzity, zjistili, že listová zelenina se ukázala jako nejsilnější prostředek ochrany člověka před hlavními chronickými onemocněními, přičemž každá další denní dávka snižuje až o 20% riziko infarktu a mrtvice. A co ta zelená barva? My samozřejmě víme, že pokud má zelenina kompletní barevné spektrum rostlinných pigmentů, je prospěšná našemu zdraví, proč je tedy listová zelenina vůbec nejzdravější? Zkuste si představit nádherný podzim, vonící po padajícím listí a uzrálých jablkách. Odkud se vzaly ty zářivé barvy podzimu? Jak je možné, že se zelený list najednou zbarví dožluta či oranžova? Tyto barvičky byly ve skutečnosti v listech obsaženy i předtím, jenom byly zamaskované zeleným barvivem jménem chlorofyl. Tmavě zelená listová zelenina podobně obsahuje také další rostlinná barviva, všechno pěkně pohromadě v jednom listu. Jak jsme si již řekli, ony barevné sloučeniny jsou často právě těmi antioxidanty, které se podílejí na mnoha přínosech připisovaných konzumaci ovoce a zeleniny. Takže, když jíte listovou zeleninu, jíte všechny barvy druhy.

A víte o tom že pomocí listové zeleniny jsme schopní si obnovit Koenzym Q10? Ano a jedním z důvodů, proč listová zelenina patří mezi nejzdravější, zelené potraviny může být právě jejich zelená barva. Bylo zjištěno, a ukazuje se, že chlorofyl, aktivovaný slunečním světlem, může pomoci s regenerací kritické molekuly zvané koenzym Q10. Zdá se vám to nemožné? Jak může sluneční světlo proniknout do našeho organismu? Je to tak, naše vnitřní orgány jsou opravdu zaplavené slunečním světlem, které do nich proniká. Konečně Q10 je známý jako významný antioxidant, který umí zahubit volný radikál. Volné radikály jsou přesně ty potvory, co pustoší a ničí naše tepny a cévy a právě díky tomuto stavu vzniká smrtící onemocnění – ateroskleróza. Všechny zelené listy které objevíte od špenátu, kapusty po listovou zeleninu aj. zařaďte do svých jídelníčku. Mnohé nutrienty v listové zelenině – jsou známe tím, že jsou rozpustné v tucích, včetně betakarotenu, luteinu, vitaminů K a zeaxantinu. Takže pokud budeme kombinovat listovou zeleninu, je vhodné, vždy zpracovat na tuku nebo tuk přidat, pro její maximální využití a absorpci nutrientů. Tím si vylepšíme chuť našich salátu a pokrmů. Po čem sáhnout? Co například pesto z vlašských oříšků nebo pražené semínka, jako třeba sezamové nebo slunečnicové. Bylo zjištěno, v rámci testu, kdy podávali lidem zdravý salát se špenátem, salátem, karotku a rajčaty, že pakliže přidali do pokrmů i zdroj tuků, výsledek byl pozoruhodný. Bylo zjištěno, že bleskově narostly karotenoidní fytonutrienty a to v jejich krvi, již za následujících 8 hod. Na druhé straně salát bez tuku, měl za následek to, že se absorpce karotenoidů snížila na tak zanedbatelnou hodnotu, že to dokonce vypadalo tak, jakoby salát vůbec nejedli. A přitom stačilo například přidat do salátu avokádo nebo pár oříšků, semínek, lžíci oleje.

Zkuste začlenit listovou zeleninu do co možná nejvíce jídel. Takřka všechno co jím v létě, prokládám zelenou listovou zeleninou. Pokud chcete zvýraznit chuť salátu, já sama přidávám citrónovou šťávu, ochucené octy, balzamika, vločky červeného pepře, čili vločky, česnek, zázvor, sójovou omáčku s nízkým obsahem sodíku nebo karamelizovanou cibuli.

A co saláty v zimě?

Ty se přiznám mě moc nelákají. Ale co rozhodně miluju a často zařazuji, jsou polévky. A dnes v hlavní roli "Špenátová". Připravuji jednoduše tak, že orestuji na troše olivového oleje cibulku, společně s česnekem a poté do hrnce přidám mražené kostky špenátu. Vařím asi 20 min. poté celou polévku rozmixují do krémové konzistence, dosolím, dopepřím, popřípadě přidám ocet a rázem mám dokonalou verzi zdraví prospěšné listové zeleniny na talíři. Nechce se také inspirovat mými polévkami, má to smysl.

Zdraví začíná jídlem.

Pavla Janovská

Pěkný den


Sdílet




Objednávky na čísle

739 634 273