Detail receptu

Celozrnný kváskový chleba pšenično žitný

Kulatý tvar



před 6 lety

Celozrnný kváskový chleba pšeničnožitný – kulatý- křupavý


Recept


Večer připravte kvásek

  • 20 g  kvásku (asi 1 plná polévková lžíce)
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 g vody

Večer zamíchejte tyto tři suroviny dohromady, přikryjte fólií a nechte  pri pokojové  teplote odpočívat približne 12  hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečení chleba. Z tohoto těsta si zpět odeberte 1 – 2 polévkové lžíce kvásku na další pečení.
 

Na druhý den přidejte do 300 g směsi

  • 300 g pšeničné celozrnné mouky
  • 170 ml vody
  • 1 čajovou lžíci soli
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu
  • dvě polévkové lžíce jadérek –  dýňová, sezamová, lněná  a slunečnicová – každý podle chuti

Těsto nyní důkladně promíchejte, cca 10 minut, aby se uvolnil lepek.


Příprava na pečení

Potom těsto  přeložím na pomoučenou desku, kde ho ještě vypracuji do tvaru bochníku. Na čistou utěrku uložím  bochník a dám do nádoby, kde budu chleba  péct. Přikryju fólií  a na teplém místě nechám kynout. Může to trvat  3 až 5 hodin. Závisí to od teploty v místnosti. Když bochník nabude dvojnásobnou velikost, vytáhnu ho i s utěrkou  z nádoby na pečení  a vložím do jiné mísy.
 

Pečení

Nádobu na pečení, spolu s přikrývkou dám do trouby  na 230 st. Do takto rozpálené nádoby přeložím  chleba, přikryju  pokličkou  a dám do trouby. Chlebík peču přikrytý 30 minút. Potom odkryju a peču ještě 15 minút odkryté, aby chlebík chytil kůrku. Stále na 230 st. Po upečení chleba úplně lehce vyklopím z nádoby a na mřížce  nechám vychladnout.
 

Takto upečený chleba váži cca 700 g a je krásně křupavý.

Dobrou chuť !!

Za recept děkuji své klientce ze Slovenska!


Fotogalerie


Sdílet recept




Objednávky na čísle

739 634 273