Detail receptu

Limetkový dort



před 3 lety

Tvarohový - limetkový dortík na piškotu.

Korpus - piškot.

Upéct piškot není jen tak.

Ten náš, bude mít méně cukru a tentoktát jsem zvolila mouku špaldovou hladkou od Pernerky(ne celozrnnou). Byl k narozeninám. Pokud chcete zdravější verzi, sáhněte po celozrnné špaldové, piškot bude tmavější.

Jak na piškot.

Použít můžete recept na piškot, který znáte. Například 6 vajec, 6 lžic cukru a 7 lžic polohrubé mouky a špetku soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.

Na tento dort jsem použila 1/2 množství surovin.

Tzn.

  • 3 vejce
  • 2 lžíce březového cukru
  • 3,5 lžic špaldové mouky.
  • špetla soli

Základem je dostatečně vyšlehat vejce. Ať už šleháte žloutky s cukrem nebo sníh se solí, důležitý je čas. Vejce by se měla šlehat nejméně 15 - 20 minut, protože kvalita piškotového těsta spočívá v tom, jak moc zmenšíme vzduchové bubliny, které šleháním do vajec vháníme. Tohle všechno nám udělá „mechový“ piškot. A pozor, až budete přisypávat mouku, musí být prosátá. Takže zvlášť si vyšleháme žloutky s cukrem, zvlášť sníh z bílků se špetkou soli. Pak do žloutkové směsi opatrně vmícháme sníh a nakonec po lžících zamícháme prosátou mouku.

Pečení:

Výhodou je, že formu na piškotové těsto není potřeba vymazávat. Korpus se peče zhruba 20 -30 min na 170 °C. Zda je piškot hotový, můžete zkontrolovat dřevěnou špejlí. Piškot dejte vychladit.

Pokud pečete vyšší a chcete ho půlit, bez řádného vychlazení korpus nerozkrojíte.

Krém:

  • 500 g tvaroh tučný
  • 500 g smetana zakysaná 13%
  • Ztužovač - želé 20g
  • Kůra z limetky
  • Špetka vanilky
  • 30 g březový cukr

Tvaroh vyšlehejte se smetanou a cukrem do krémové konzistence. Přidejte kůru z limetky. Želé zpracujte dle návodu. Přidejte do krému.

Korpus jsem potřela domácí marmeládou meruňkovou.

Postup:

Na vychlazený korpus rozetřete marmeládu a navrstvěte krém. Nechte vychladit. Ozdobte čokoládou a kousky limetky.

Dobrou chuť.


Sdílet recept




Objednávky na čísle

739 634 273