Detail receptu

Makový dort s meruňkami a drobenkou.

makový



před 4 lety

Makový dort s meruňkami a drobenkou.

Mám ho vegánský, ale i s vejci, máslem i mlékem bude dokonalý.

Recept.

Suroviny:

  • linecké těsto

(240 g špaldové mouky bio pernerka, 80 g březový cukr, 130 g Alsan bio - nebo máslo, špetka soli, 1 žloutek - nemusí být)

Náplň:

  • 200 g mletý mák
  • 400 ml kravského mléka (mandlové)
  • 2 žloutky (2 lžíce lněných semínek mixovaných)
  • 100 g povidla bez cukru
  • 2 jablka nastrouhaná najemno - vyždímat šťávu
  • Vanilka
  • 5 g skořice
  • Kůra z celého citrónu
  • Špetka soli
  • 400 g zakysaná smetana 16% (kokosová smetana)

Na drobenku:

  • 100 g mandlové mouky
  • 60 g Alsan (nebo máslo)
  • 60 g březový cukr
  • Ovoce dle chuti cca 400 g.

Měla jsem meruňky, skvělé budou i švestky, jablíčka, hrušky.

Postup:

Mléko zahřejeme. Míchejte a nemějte teplotu moc vysoko. Přidejte mák, povidla a opět míchejte do zhoustnutí. Poté přidejte ostatní ingredience. Jablka, kůru z citronu, skořici, žloutky, vanilku, sůl. Úplně nakonec smetanu.

Linecké těsto vyválejte na 3 mm a vyložte jim formu. Na těsto rozetřete makovou náplň. Koláč dejte do trouby a pečte 40 minut na 150 st.

Mezi tím si připravte drobenku. Na teplý koláč rozprostřete ovoce, posypejte drobenkou a dopečte 20 minut na 150 stupňů.

Dobrou chuť!


Sdílet recept




Objednávky na čísle

739 634 273